torsdag 10 maj 2012

Fakta om mikrovågsugn

Mikrovågsugnen konstruerades av tyska forskare för att stödja invasionen av Sovjetunionen under andra världskriget. Man kunde snabbt värma stora mängder mat till soldaterna. Efter kriget lade ryssarna ner ett omfattande arbete på forskning kring mikrovågsugnar och det ledde till att de totalförbjöds 1976 av hälsoskäl. Dock blev det tillåtet efter perestrojkan. Ryska, tyska och schweiziska studier har visat bland annat följande negativa effekter på maten:

• Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
• Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
• Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.
• Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
• Matens vitalkraft försämras kraftigt.
• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.

Uppvärmningen i mikrovågsugnen sker genom att mikrovågorna tränger in upp till ett par centimeter och sätter vattenmolekylerna i rörelse. Då uppstår friktionsvärme som leds vidare in i maten. Skadan uppstår för att mikrovågornas höga frekvensintensitet går in i bindningarna mellan atomerna i molekylerna och påverkar dessa. Det kan innebära en förändrad bindningsvinkel, vilket i sin tur kan påverka hela formen på molekylen.

Till exempel består protein av veckade aminosyrekedjor, och en ändrad vinkel ger en helt ny struktur – fast de kemiska beståndsdelarna är desamma. Det medför att immunförsvaret kan reagera på vanlig mat. Dessutom förstör upphettning i mikron matens innehåll av vissa B-vitaminer.

Ytterligare skäl att inte mikra mat är att mycket färdigmat förpackas i plast. Livsmedelsverket varnade dec 2006 för att använda olämpliga plastkärl i mikrovågsugnen. Hälsoskadliga ämnen kan vandra över till maten från kärl och förpackningar tillverkade i polyeten, den vanligaste plasten i burkarna hemma i köket. Moderna förpackningar består av komplexa material med skikt av både plast och papper. Då vet man inte riktigt vilka hälsofarliga kemiska ämnen som bildas.

Bröstmjölk eller välling som värms i micro påverkas med minskade vitaminer och förändrade aminosyror som omvandlas till att bli giftiga för barnets nervsystem och njurar (Publicerad studie; Lita Lee, Dec 1989).

Www.piggabarn.se
Www.ehdin.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥