söndag 11 januari 2015

Burkmat vs Husmanskost

I det tidigare inlägget skrev jag om hur enkelt det är att komma in till färdig mat när man är ensam hemma med barnen och istället kan sätta extra tid och fokus på dem. Oftast får barnen va med och tillreda mat här hemma hos oss, men klart att det är otaliga gånger de hängt i byxbenen när jag stått och kokat, vilket också kokat mina nerver. Men oftast får de faktiskt va med och koka, röra, smaka och se.

Till att koka ordentlig mat går ju en massa tid, och för att istället kunna sätta den tiden på att umgås med barnen och göra annat så har jag kommit på den bästa idén! När man tillreder kvällsmiddagen så kokar man bara dubbelt upp av kvällsmiddagen och sätter hälften i kylskåpet som får bli morgondagens lunch! Sparar en massa tid och energi och man kan mätta magarna på noll tid med ordentlig husmanskost!

I Lördags åt vi lax till lunch här hemma hos oss. Denna gång hade vi köpt en större lax, och när mannen var borta på Lördag så blev det hälften kvar nästan. Så idag kokar vi laxssoppa till middag! Och för att spara tid o energi för morgondagen så slänger jag bara ner ett par extra potatisar och morötter i soppan, så är även morgondagens lunch klar! :)Nått annat som fungerar på ungefär samma vis är ju de färdiga barnmatsburkarna. Enkelt och lätt att slänga i micron och snabbt mätta magar med. Men Nej usch. I dagsläget skulle jag aldrig kunna ta fram en burk och värma upp det till mina barn som en måltid. (Varför ge nått åt barnen som man aldrig ens skulle kunna tänka att sätta i egen mun?) Här föredrar vi husmanskost för de små grynen, med ordentliga kryddor, oljor smör och grönsaker, alla gånger istället för färdig mat. Jag tycker alla föräldrar borde satsa ordentligt på barnens kost, och inte för lathetensskull slänga i dem färdigmat, för att man inte orkar koka.

Så finns det där ute de som matar burkmat i barnen. Ett tips till er är att göra dubbelt upp av middagen och värma upp det till lunch i stället om det ligger på det att du inte orkar stå o koka två gånger per dag. ;) Så enkelt och smidigt, och barnen får mer smakrikare och varierande måltider! Skippa burkmaten!

3 kommentarer:

 1. Föredrar också hamlagad mat istället för burkmat. :)

  SvaraRadera
 2. Håller nog till stor del med dig; här är det också i huvudsak hemlagat som gäller. Men nej, vi äter inte samma mat tre dagar i sträck! Resterna av storkok hamnar alltid i frysen och så äter vi det typ följande vecka. Sommartid när vi är på villan och ifall kylskåpet är tomt när vi kommer från dagis, så kan det nog ibland slinka ner en barnmatsburk eller färdigmat (typ makaronilåda eller soppor) och det går också bra! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart de också går lika bra, min point var i hur enkelt det kan va att fixa klart en måltid till nästa dag. :) Nu är ju inte detta nått vi sportat med utan som händer ibland då vi har en lämplig rätt som fungerar två dar i sträck. Håller med om att tre samma rätter blir uttjatat, men iom att det var lax o potatis och laxssoppa, två någorlunda olika rätter så gick det ändå bra. ;)

   Radera

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥