lördag 21 mars 2015

Våningstårta och levande blommor

Några tårtfantaster där ute? Detta inlägg kommer kanske till pass för er isåfall!

Steg för steg hur du gör en våningstårta:

1. Fixa ihop två olika stora tårtor som du klär med sockermassa.
Den mindre tårtan behöver ha ett lagom tjockt tårtpapper under sig som du klippt i samma storlek som diametern på tårtan. Detta behövs för att stödpinnarna skall kunna stöda upp den.

2. Som näst behöver du stödpinnar, beroende på tårtornas storlek och tyngd. Detta för att den övre tårtan inte skall pressa ut fyllning ur den undre våningen. Till denna tårta använde jag mig av fyra stödpinnar i form av cakepop pinnar. Mät ut så att de hamnar på bra ställen under tårtan som kommer överst.


3. Tryck ner pinnarna och mät ut så att du kan klippa av dem jäms med tårtan.


4. Fukta med lite vatten runt mittersta pinnen, för att tårtorna skall ta fäste i varann. Lyft på övre tårtvåningen. Dekorera!


Hur du gör blommorna mer levande:

Välj tre olika nyanser av samma färg för att få blommorna att flyta ihop. Använder du dig av en och samma färg blir dekorationerna ganska stela. Varierar du med tre nästan likadana nyanser så flyter de ihop på ett fint sätt och skapar det lilla extra. Till dessa dekorationer färgade jag vit sockermassa med röd livsmedelsfärg, då var det lättast att skapa nyansskillnaden, genom att tillsätta mer färg i vissa blommor och mindre färg i de andra.

När du har några nyanser du gillar som flyter ihop bra så är det att börja trycka ut blommorna. Dessa är då redskapen jag använde mig av till tårtan över. Tre olika stora blommor för att få det att se mer realistiskt ut, och en liten magisk manick jag älskar som jag lånat av en vän! Den hittar man te.x. att köpa på Easybaking. Du sätter en färdig uttryckt sockermassablomma i den och pressar försiktigt åt, och tada, när man öppnar är blommorna helt fantastiska, med linjer och djup i sig!


För att få det lilla extra kan man pensla lätt med lite livsmedels glitter eller skimmer och fästa kulor i mitten av blommorna. Sen är det bara att dekorera! Eller så ställer du undan dem och förvarar dem tills de kommer i användning. Vill du att de hålls mjuka så förvarar du dem i en lufttät burk och får de bli skarpa så förvarar du dem bara i en skål ellere på en bricka.4 kommentarer:

 1. Oj wow, ser superproffsig ut :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, snyggt behöver inte alltid vara svårt! ;)

   Radera
 2. Duktigt! Men hur sätter man sockermassan på utan att det ser ut som att en 3-åring har gjort tårtan? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, öva, öva, öva är väl svaret. ;) DET viktigaste är iaf att fyllningen undertill är så jämn som möjligt, en jämn och fin tårta, har du inte det, så är det också svårt att få sockermassan att sitta fint. Här kommer nu snabbt några punkter hur jag gör. 1. Använd ca 500gr massa till en normalstor tårta. 2. Knåda o kavla ut med hjälp av florsocker, kavla ut på bakplåtspapper då är det lätt att flytta täcket sen. 3. Se till att täcket blir mycket större än själva tårtan. 4. Täcket får inte bli för tunnt då uppstår bucklor o det skiner igenom från tårtan, men blir det allt för tjockt så spricker det lätt o blir svårt att forma runt tårtan. 5. Lyft upp täcket snabbt på underarmarna och placera ut över tårtan när det är lagom stort och tunn. 6. Jämna ut med händer eller en smoother, uppifrån ner ut till kanterna. 6. Tryck till kanterna tills du är nöjd o skär sen av överflödig massa med pizzaslizer. Lycka till! :)

   Radera

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥