fredag 17 april 2015

Fredagsstök

Fredagen har gått åt till städning och såna tråkiga saker. Men nu njuter jag av att ha ett rent klädskåp var man kommer in, alla vinterkläder, mössor o handskar är äntligen bortplockade o dammet och gruskorna bortputsade. Bara vårens kläder som hänger fram. Övriga huset är någorlunda fri från damm och vi har precis klämt in en bit av dagens cheesecake. Så nu låter vi Fredagen starta! Planerna är likamed noll så vi håller tummarna för en lugn och harmonisk helg! :)




Vill ni röra ihop en enkel och syndigt god kaka till helgen så testa denna. Janne bad mig röra ihop en kaka att ta med till jobb in i veckan, och eftersom att alla tyckt den va jättegod så gjorde jag en till att ha här hemma över helgen. Här är receptet:

Jordgubbs-vanilj Cheesecake

Ingridienser: 2dl grädde, ½pkt mascarpone, 3dl mjölk, gammaldags vaniljsåspulver, 2msk socker, 1tsk vaniljsocker, 2dl vatten, 1dl hallon, 3½ gelatinblad, 10digestive kex, en klick smör, springform på 20cm i dm.

Botten: Mixa/hacka digestivekexen och rör ut med smöret till en degig massa. Tryck ut i formen och ställ svalt.

Mellanlager: Ställ 2 gelatinblad i blöt. Vispa grädden, tillsätt 1msk socker + 1tsk vaniljsocker. Rör ihop mjölken med vaniljpulvret tills det blir lagom tjockt, rör sen ner mascarpone. Vispa ihop vaniljröran med grädden. Krama ur gelatinbladen och sätt dem i en halv dl vatten, ställ i mikron några sekunder tills de smält. Rör snabbt ner gelevätskan i gräddblandningen med elvisp. Klicka ut i springformen. Ställ svalt.

Översta lagret: Ställ 1½ gelatinblad i blöt. Koka upp 2dl vatten, 1msk socker och 1dl hallon ordentligt. Sila bort hallonen och rör ner gelatinbladen i den heta vätskan. När vätskan svalnat häller du den överst på kakan. Ställ svalt tills det stelnat.

Garnering: Före du häller hallongelen över kan du skiva några frusna jordgubbar eller hallon att dekorera kakan med, ger extra syrlighet till kakan.


1 kommentar:

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥