tisdag 23 juni 2015

Första dygnet & lite om hemsjukhuset

Hej alla! Nu har vi spenderat vårt första dygn hemma och det har gått super. Liten har sovit mest hela tiden och ätit mellan varven, precis som en nyfödd ska. Dock har hennes lilla mage börjat reagera på antibiotikan så igårkväll innan läggdags var det lite tårar och gnäll. Men när hon väl somnade sov hon genom natten med matpaus vid 4-5 tiden och sen väckning och morgonmål vid 8-9.

Mellan 8 och 9 hade vi också besök av möcs hemsjukhus, tackvare dem kunde vi åka hem igår och fortsätta med antibiotikan här hemma. Vi tog morgonvikt på henne, gav medicinen och sen togs också ett blodprov för bilirubinvärde.Flera har undrat varför hon blev sjuk och vad som varit fel med henne så tänkte svara kort.
-Efter förlossningen tas ju saturation på nyfödda, och liten saturerade dåligt, dessutom sjönk det ytterligare när hon låg vid bröstet och försökte äta. Så barnmorskan beslutade att hon fick åka ner till avdelningen för att kolla crp, och crp värdet (infektionsvärde) visade sig vara lite förhöjt. Så där fick hon stanna för uppföljning. Crp ökade och saturationen gick lite upp och ner. Då hon åt sjönk saturationen flera gånger så amning och flaskmatning uteslöts och hon fick istället näs-magslang och antibiotika sattes på.

Enligt läkaren berodde infektionen troligtvis på att fostervattnet hade gått två dygn före förlossningen, men eftersom att jag inte kännt när det gått utan märkte att det sipprade lite hela tiden var jag osäker på om det var fostervattnet eller bara väldigt vattniga flytningar. Men efter att ha haft molande förvärkar sen de "vattniga flyningarna" började ringde jag till bb på Onsdag för att rådfråga, och de tyckte att jag skulle komma in på en kontroll för att säkerställa om det var vattnet som hade gått, vilket det visade sig vara och tyvärr är det risk för infektioner om vattnet gått för tidigt. Så troligtvis var det orsaken till hennes infektion.

Men vid hemfärd hade antibiotikan redan bitit på bra och crp låg på 8! Ändå är hon ordinerad antibiotka till Fredag, vilket jag tycker känns väldigt länge i och med att infektionen nästan försvunnit ur kroppen helt redan. Jag skulle gärna vilja att den avslutas redan på Onsdag i och med att hon redan börjar visa tecken på att hon får sjukt i magen, men också för att infektionen nästan helt är borta. Tror ni det finns nån möjlighet till att avsluta det innan? Och istället typ ta ett nytt crp på Fredag för att följa med så det hålls stabilt? Vill inte övermedicinera och få en skrikig baby med dålig o sjuk mage resten av sommarn. :(

8 kommentarer:

 1. Det är ofta så med antibiotika att ifall man slutar med medicinen innan kuren är slut kan det finnas en risk att alla bakterier inte har försvunnit, även om crp sjunkit. De bakterier som finns kvar kan då bli resistenta mot den antibiotikan som tidigare getts så istället måste man få en annan som tar bort de sista bakterierna. Bäst är det att ta kuren till slut. Ifall du tycker att hon är jätte sjuk så säg till om det så kanske de har något som hjälper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Såklart skulle de va tråkigt om crp började stiga igen och man fick påbörja en annan kur. Men de känns ändå som en lång kur med tanke på att vi hann börja ge henne antibiotika i god tid och det aldrig hann bli såå högt. Int är hon ännu jätte sjuk, kanske mest jag som är noijig över att hon skall bli det om man istället kunde undvika det. :) Men såklart bättre med magknip än en jättesjuk baby. Vi har hämtat hem gefilusdroppar att testa med + att jag nu tar morgon o kväll x2 probiotika så hon får extra via mjölken och hoppas att det ska hjälpa!

   Radera
 2. Avsluta absolut inte kuren enligt eget beslut, utan om det blir väldigt jobbigt att fortsätta så skulle jag hellre låta läkare ta beslut om vad som ska göras. Det varnas väldigt mycket överallt om att inte följa instruktionerna till punkt vad gäller detta, och folk har blivit sjukare än de var innan av att inte slutföra en kur.. :/ De rekommenderade inte något för att lugna ner magen i samband med intag av antibiotikan, typ något med mjölksyra (om man nu ens kan ge sånt åt spädbarn, ingen aning..)?? Jag skulle iallafall ta mjölksyretabletter då jag var tvungen att ta en starkare kur, min mage hade varit en katastrof utan dem. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, vi kör på mjölksyretabletter för mig och gefilusdroppar för henne, o hoppas de ska hjälpa! Såklart de vore hemskt om man avslutade kuren och man fick påbörja en annan om hon insjuknade igen. Men känns bara mycke för en liten spädis med en sjudagars kur + en tredagars kur av ett annat antibiotika. De är ju så sköra och ömtåliga de små bebiskropparna och medicinerna så starka, men jag får väl bara bita ihop för hennes bästa! Fredagen är väl snabbare här än man tror, och då slipper hon det! :)

   Radera
 3. Grattis till er fina lilla tös! :) Sen tänkte jag säga att det nog lär vara väldigt viktigt att ta antibiotikakurer enligt det som ordinerats, även om infektionen och crp gått ner så får man inte avsluta tidigare. Kanske lillans mage återhämtar sig sen efter avslutad antibiotikakur. Annars skulle jag rekommendera Rela-D droppar, de innehåller mjölksyrebakterier. De har fungerat bra åt våra två små och deras känsliga magar. Krya på lillan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och tack för tipset! :) <3 Mannen hade köpt gefilusdroppar men med d-vitamin i då de andra var tillfälligt slut i apoteket, och d-vitamin skall ju startas först vid två veckors ålder (nån som vet varför?), men kanske man kan tjuvstarta? Hon är ju ev vecka nu imorgon.. Tråkigt nog åkte kanylen ut ikväll då antibiotikan skulle ges, så imorgon får vi åka in för ytterligare ett nålstick, altså BLÄ, jag tycker det börjar räcka nu! :( :D

   Radera
 4. Grattis till lilltösen!❤ jätte tråkigt att du hamnar och ge henne antibiotika från första början, men tänkte tipsa om att du kan ge probiotikan som du tar, oxå åt babyn direkt om du har i pulver form, blanda lite med bröstmjölk å ge fast med sked åt henne, det gjorde jag!�� D-droppar rekommenderas väl senare eftersom de är för starka från första början å de kan få magknip av dem, så börja försiktigt med dem! Lycka till!��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! <3 Vi har hållit bort dropparna nu och väntar med dem tills hon är två veckor. Nu är ju kuren slut och magen kniper bara ibland, så det blev nog inte så jobbigt som jag trodde det skulle bli! :) (peppar,peppar) Men om magknipen blir värre så får jag helt eneklt ta till ditt tips och öka med lite probiotika i hennes mjölk o hoppas det hjälper! :) Kram.

   Radera

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥