tisdag 2 juni 2015

Tre bilstolar

I helgen har vi försökt klura ut hur vi skall få in tre barnbilstolar i baksätet. Än hur vi har försökt pussla så får vi det inte riktigt att passa in med de tre stolar vi har. Lite har vi funderat att köpa nya stolar till både Miranda och Leo, så att Miranda och babyn kunde åka bakåtsvängd. Vi skulle såklart vilja använda isofix funktionen men som det ser ut blir det att spänna fast stolarna med bilbältet för att få tre att rymmas. Annars blir det en såndär bilpalle åt Leo men det ser jag ännu inte som nått alternativ, utan vill gärna ännu ha fempunktsbälte till honom också. Ett annat alternativ kunde va att köpa ett mindre babyskydd till babyn som man spänner fast med bältet, men på nått vis känns det så enkelt och tryggt med basen undertill.

Att byta bil kunde också fungera MEN kommer nog inte på tal och är inget alternativ då denna ändå känns som en komplett familjebil.

Så nu vill jag gärna veta Hur ni andra har gjort när ni skall ha in tre bilstolar? Och hur är det mest praktiskt att placera dem?

Just nu har vi ett Graco-skydd till babyn och så har vi funderat att plussa till med två sånahär. Känns prisvärda, går att ha båda vägarna men saknar isofix. Dock undrar jag bara om de kommer få plats..


18 kommentarer:

 1. Kan vara svårt om inte ena är en bilpalle. Hur ser er bil ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en honda cr-v, med rätt rymligt baksäte. Janne tycker vi borde köpa en bilpalle men med tanke på att Leo blir fyra först i höst och är under 20kg så hade jag gärna haft fempunkts till honom ännu. Att placera ena stolen i framsätet tycker jag heller inte är nått alternativ.. Men vi får se, kanske om man kör på en framåt och två bakåtsvängda och skippar isofixen..Får väl förnya alla stolarna och leta smalare modeller så man får in dem.

   Radera
 2. Vi kör en Honda cr-v och har inte haft nå problem att få plats med 3 bilstolar. Graco babyskydd med bas, en Graco bakåtvänd och en britax bältesstol har vi, inga problem!

  SvaraRadera
 3. Bältesstolar är ju överlag smalare. Vi har lite mindre bil, så vi löste det med att jag satt i mitten i baksätet (upplevde att jag behövdes där...��). Mellanbarnet satt framme. Funkade fint.... Nu sitter alla bak, eftersom 7-åringen bara har en pall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju smidigt. Dock får vi inte stängd vår airbag där framme så vil inte riskera med bilstol där. :(

   Radera
 4. Hej! Vi har en Ora bilstol åt vår son som är 3 1/2 år, de e en bältes stol som har 5 punkts, lätt att installera fast i bilen, den e smidig, prisvärd å så går de att ha den bara som sittdyna också å så e den finsk ;) Lycka till sen när de e dags :-)

  SvaraRadera
 5. Vi har en corolla verso med 2 britax multi tech och britax babyskydd i baksätet. 2-åringen sitter bakåtvänd bakom föraren, 4-åringen framåtsvängd i mitten (skulle helst haft honom bakåtvänd ett år ännu, men utrymmet tillät inte det, och multi techarna är breda), sen har vi 4 månaders med isofixbas och skydd bakom passagerarsätet. Då går det också relativt lätt att spänna fast 4-åringen.

  SvaraRadera
 6. Har hört att dom den där britax stolen inte är bra eftersom den int i princip har nå nackstöd.. ifall man har barn som somnar i bilen.. men kan inte säga av egen erfarenhet! Hoppas ni får alla stolar att rymmas så ni åker säkert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det hade jag inte tänkt på, men kanske man kunde köpa till nackkuddar att ha de få gånger de somnar, oftast är det bara om vi e sent borta nån kväll o de sker inte så ofta längre.. ;) Och förstås på resor då...

   Radera
 7. Om du har barnen framåtvända så är det ju bättre för säkerheten att ha bältestol..för om ni krockar så väger bältestolarna mindre..så en bältestol hadde ju passat ått Leo..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den infon, visste inte att det är säkrare med bältesstol än fempunkts om de är framåtvända. Kanske vi trots allt får köpa en bältesstol då iom att vi iaf måste utesluta att alla tre rymms bakåtsvängd..

   Radera
 8. Jo en bältesstol passar bättre åt Leo än en fempunkts, en fempunkts ska man absolut inte ha framåt svängd. Fast bäst skulle en bakåtsvängd vara åt honom iom att han ännu är så liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart skulle jag prioritera en bakåtsvängd till honom också om de bara rymdes. Nu blir jag däremot lite nyfiken på varför man inte skall ha fempunkts framåtvänd? Varför är bältesstol bättre? Kör man med isofix så sitter ju stolen helt fast i bilen och skapar inte nån extra tyngd vid te.x. krock? :)

   Radera
 9. Britax Hi-Way II är en bakåtvänd bilstol som tar rätt så lite plats. Kanske ni kunde få kilat in en sådan i mitten bak, så kunde alla barnen åka bakåtvänt? Är dessutom en av de säkraste bilstolarna, samt att den är rätt så billig.
  Fempunktsbälte ska man aldrig ha om barnen åker med ansiktet i färdriktningen, då barnet då blir så hårt fastspänt. Vid en eventuell krock sitter alltså kroppen bra fast i stolen, medan huvudet vill fortsätta framåt, vilket ger enormt stor belastning på nacken. Livsfarligt! Så ALLTID enbart 3-punkts bälte om barnet åker framåtvänt!
  Och ännu om kudde vs. bältesstol. Kudde är i princip inget alternativ åt Leo anser jag, han är alldeles för liten. Om ni absolut måste vända honom, så skaffa en riktig bältesstol som också skyddar huvudet vid en eventuell sidokrock.
  Titta gärna in på bilstolslotsens blogg, där finns massor av viktig information! Surfa runt där och läs på, viktiga saker! :) http://bloggen.fi/bilstolslotsen/
  H. Sara

  SvaraRadera
 10. Vi kör BMW X5 med en baby graco och två graco cosmiq comfort s framåtvända... Skulle helst ha dom bakåtvända ännu när dom är 3 och 2 år men det gick inte. Men du passar det perfekt! Och barnen är nöjda när dom ser framåt... Före var det gråt och skrik under bilfärden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Super bra att ni hittade en lösning som passar er. Tycker dock det är tråkigt att man alltid måste ta upp hur mycket bättre barnen beter sig när de är framåtsvängda, gnäll och gråt är ju inget i jämförelse med att mista sitt barn i en krock, eller att ett barn blir allvarligt skadat. Vi svängde våe son framåt först när han var 5 år, och kommer att göra de våra två mindre barn också. Är utbildad inom det sociala området (rehabilitering och habilitering) och har sett vad bilolyckor orskata åt barn.

   Radera
 11. Tack så hemskt mycket för alla kommentarer! Lite klokare känner jag mig. Vi får ännu pussla och se vad det blir till, kanske lutar det mot en bältesstol till Leo ändå, om det nu är så att det är ett bättre alternativ än en framåtvänd fempunkts. Får googla lite bilbarnstolar ännu och se om vi hittar nån annan modell åt M då, och vilken bältesstol som skulle va bäst till grabben. Två nya stolar blir det hur som helst. :)

  SvaraRadera
 12. http://bloggen.fi/bilstolslotsen/2011/10/baltesstol-battre-an-framatvand-bilbarnstol-barn-4-5-ar-uppat/

  SvaraRadera

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥