söndag 6 december 2015

Andra Advent & SjälvständighetsdagenAndra advent & Självständighetsdagen. Julen närmar sig med storm steg. Hur har ni det på julklappsfronten? Hunnit skaffa o slå in alla eller ännu inte ens hunnit börja? ;) Här har vi typ hälften färdiga.

Idag har vi varit i Söndagsskola med alla barn. Och det gick sådär. En vildare än andra. I butiker o sånt är de lydiga o lugna, lyssnar o förstår, men när det kommer till att sitta i still kryper maskarna fram. Gissar på överstimulerade ungar. ('Emoji som biter i hop tänderna'. Verkligen inte kidsen fel utan har nog oss själva bara att skylla.)

En kunde verkligen inte sitta still och klättrade runt o runt på bänkarna. Andra hade störiga ljud, låg på och under bänken och hässade den andre.

Vad är rätt att göra i såna situationer?
A: Låta barnet klättra runt och förklara hemma efteråt hur man måste göra/bete sig.
B: Avbryta lekandet, föra iväg barnet och förklara hur man måste vara och komma tillbaks sen då det lugnat sig.

Vi gjorde A denna gång men tycker själv att B är rätt. Vad tycker ni?
OCH hur får ni andra era ungar att sitta stilla?!!

Trevlig Söndag till er, Andra advent och självständighetsdag! 

11 kommentarer:

 1. Det beror lite på situationen förstås. Om det bara är en kort stund det är fråga om så A. Annars B. Fast det är svårt att få små barn att sitta stilla. Vi brukar försöka tala om det redan i förväg. Och kanske muta lite med någon belöning efteråt?! Heh...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, mutor är också bekant här. Men funkar tyvärr inte alltid på dessa två. :( Ja, vi pratar också om det i förväg och lovar att sitta som ljus gör de alltid. hah. Nåmen det är väl bara så att det finns två typer av barn. Typ1: som alltid sitter still. Och typ2: som oftast har svårt att sitta still. :D

   Radera
 2. Känner igen mig. Ska jag vara ärlig så har vi inte försökt med söndagsskolan ännu, det får vänta en stund. Våra pojkar är inte av den typen som hålls i still. Man blir så stressad när man ska försöka få dom att sitta still. Bönnan är vi heller inte till så ofta, och om vi far så far som oftast inte alla. Men ja, tålamod. DE lär väl sig med åldern. (hoppas jag) haha. Jag har nog försökt både punkt A och B! men inga har funkat ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar också dela upp oss så hälften lämnar hem och andra halvan åker iväg. Absolut enklast så, då kan de inte heller trigga varann. Men tråkigt är det för jag hade ju gärna velat att vi skall åka hela familjen då vi åker på sånahär grejer. :D

   Och Ja, ända hoppet tycks va att de kommer lära sig med åldern, eller så måste man väl försöka avstimulera dem så de blir lugna filbunkar, eller nått. ;)

   Radera
  2. Alltså va skönt att höra att nån annan har barn som är omöjliga att sitta i still. Ja har trott att vi är dom enda. Hur vi än gör, hur många bilar/leksaker vi har med så sitter dom max 5 min i still sen skall det springas runt och överallt. Vi brukar oftast fara ensam och ta ett barn med. Men som du skrev vill man ju endå fara alla tillsammans ibland. Men det är väl bara att vänta på att dom blir äldre. Men jobbigt är det. :/

   Radera
  3. Ja. Där på plats känns det faktiskt som om man är ensam om det hela. Och att andra som har barn som sitter stilla tittar snett. Så roligt att höra att andra också har vilda barn, fastän det inte är nått man önskar till andra. Håller tummarna att de blir lugnare med åldern, och inte ännu vildare. ;)

   Radera
  4. Ja att alla tittar att "har ni inte uppfostrat barnen".. Nämen, barn är barn. Alla olika.. nej det är ju inget man önskar nån. Vi hoppas på det bästa framöver ! :)

   Radera
 3. Vi kör med B, men brukar inte sätta oss i såna situationer så ofta. Med Elliot brukar det gå bra, men Matheo kan inte sitta stilla alls! Är de båda tillsammans så blir de båda omöjliga ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi försöker också att dela upp oss, för ensamma är de mycket lugnare än när de är tillsammans. Röstar på B också, men ibland blir det A bara för att det är lugnare så. Skulle bli skrikkalas deluxe om vi avbröt damen mitt i, och det kände jag att kanske sku ha varit värre än lite bänkklättras i salen, denna gång. ;)

   Radera
 4. Övning övning..var i usa en längre tid för några år sen. Där hade alla med barnen till kyrkan, vare sig de hade 2 eller 7, bebisar eller äldre. Och eftersom de varit med redan som småbarn så visste dem att de sku sitt stilla. Visst var det vrid i bänkarna å lite härjande,men med tillsägelser så gick ändå 1 timme rätt så bra. Men där är också folk vana med att barn är med i kyrkan och retar inte upp sig på att barn skriker lite nu som då. Många föräldrar tog det skrikande barnet ut en stund och kom tillbaka när det lugnat sig. Några hade godis som de gav sina barn. Det jag tycker var roligt var att föräldrar med barn inte avskilde sig från de andra och satte sig någon annanstans utan i "predikosalen". Önskar så gärna att det skulle råda samma "känsla" i våra bönehus. Att barn är mer än välkommna även om de inte uppför sig perfekt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, önskar också att det skulle va lika här. Att man inte behöver känna att andra tittar snett på en för att de inte kan sitta stilla och känna att man stannar hemma nästa gång p.g.a. det. Såklart skall det ju vara med måtta, men att kräva att de skall sitta som stela pinnar en timme eller mer tkr jag är fel, de är ju ändå barn, och kommer nog lära sig efter några gånger hur man skall sitta. :)

   Radera

Med överseende att du anger ditt namn eller din webbadress när du kommenterar. Tack! ♥